Keresés a honlapon
Jelenkezz hozzánk Hírhalásznak!mef@clubnetcet.hu

Impresszum

A lap címe:
Internetklub.Info – Magyar e-Figyelő

Laptulajdonos és kiadó:
ClubNetCet Internetes Ismeretterjesztő Egyesület

A kiadó címe:
5540 Szarvas, Damjanich u. 64.
Telefonszáma: (20)215 8620
E-mail címe:
hirhajo@clubnetcet.hu

Szerkesztőségi munkatárs:
Deák Gábor

Szerkesztő-riporter:
Szabados Melinda

Felelős szerkesztő:
Mozga Márta Anna

A szerkesztőség címe:
1112 Budapest, Ütköző sor 14 .
Telefon- és fax száma: (1)227 5728
E-mail címe: mef@clubnetcet.hu

NYTSZ: 163 / 0164 / 2007.

A lap jogelődjét alapította
Bella Árpád 2003-ban.

*****

A MeF az Interneten
megjelenő írások másodközlő lapja.
A szerkesztőségnek nincs joga az egyes cikkek valóságtartalmának
ellenőrzésére, így azokért felelősséget, jogkövetkezményt nem vállal, de fenntartjuk az írások tartalmát és szellemiségét nem érintő helyesírási és helyesbítési lehetőségek jogát. (Szerk.)


Íme az 5 legnagyobb veszély az interneten

"Velem úgysem történhet ilyen! – a legtöbben ezzel a mondattal nyugtatják magukat, amikor az internethasználat árnyoldalairól hallanak. Ám nem árt tisztában lennünk azzal, hogy biztonságérzetünk hamis! 10-ből 7 ember már áldozatul esett a világhálón leselkedő veszélyek valamelyikének. Ez a legfontosabb tanulsága annak a nemzetközi kutatásnak, amelyet a Microsoft készített Biztonságos Internet Napja (Safer Internet Day) alkalmából. A nemzetközi kezdeményezés – melyhez a Microsoft 2004 óta minden évben csatlakozik – célja, hogy felhívja a figyelmet az internethasználat lehetséges kockázataira és egyben közérthető, használható és hasznos tanácsokat adjon felnőttek és gyermekek számára a veszélyek elkerüléséhez."

A cikk, bár nem friss, de tanulságos.
Innen ollóztuk: https://news.microsoft.com/hu-hu/2017/02/07/ime-az-5-legnagyobb-veszely-az-interneten/Az örömet keresik az alkotásban

Az idei nyáron is sok alkotótáborba mehet, aki szeretné kibontakoztatni a tehetségét. De nem mindegyiket vezeti olyan művész, aki remek pedagógus is egyben. Rómer Ilona, aki már hatodik alkalommal szervezi meg a Szarvasi Pasztelltábort, ilyen. A különleges egyéniségű művész tanár 1986-ban kezdett rajzot tanítani általános iskolában, az első kiállítása pedig 1990-ben volt Budapesten, azóta kiállító művész. Először akvarelleket készített, a pasztell, ami átmenet a rajz és a festészet között, később jött. 1996-ban alapította a magán pasztellfestő-iskoláját.
– Sokan jönnek olyanok is hozzám, akik egy betegségből éppen felépülőben vannak. Nekik általában szükségük van egy olyan alkotótevékenységre, ami örömöt jelent. De itt van most ebben a táborban Dani is, aki értelmi fogyatékos. Kiderült, hogy nagyon jól tudunk együttműködni, gyönyörű képeket fest, voltak kiállításaink is. Egyébként a Baltazár Színházban dolgozik színészként már huszonegy éve – fejtegette lapunknak Rómer Ilona. Több nyugdíjas tanítványa is van, de persze sok diák is felkeresi. Egyik tanítványa, aki rengeteg rajzversenyt megnyert, most azért gyakorol sokat ebben a táborban, mert mesekönyv-illusztrátor szeretne lenni.

Rómer Ilona művésztársakat is szívesen tanít, idén például Szőcs Ildikó erdélyi textilművésszel ismerteti meg a pasztell technikáját.

Forrás: https//magyarnemzet.hu/kulturaONLINE ADOMÁNY-ÉTELÁRUHÁZ

Elindult a világ első online adomány-ételáruháza, melynek segítségével a felhasználók feltölthetik felesleges ételeiket, és az erre rászorulók megrendelhetik azokat. A Foodoverflow applikáció három magyar gimnazista ötlete.
„Ha valakinek feleslegessé válik valamilyen étel, és csak kidobná, akkor a kategóriát megadva feltöltheti a weboldalra” – magyarázta Boér Bence dizájner az M1 Kék bolygó című műsorában. Mint mondta, bármilyen étel lehet, a készételektől egészen a gyümölcsökön át a tésztákig. A feltöltött élelmiszerek között bizonyos szempontok szerint lehet szortírozni, például távolság, kategória és lejárati dátum alapján.

Az ötletgazdák még csak 15 évesek, és már egy olyan startup alapításán törik a fejüket, amely a világ egyik legfeszítőbb környezeti problémájára reagál.

Forrás: https://www.elobolygonk.hu/En_mit_tehetekMagyarország javított digitális készségein, de...

A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő 2017-es mutató (DESI) tanúsága szerint a 2016-os adatokhoz képest Magyarország javított digitális készségein, jól teljesít az összekapcsoltság területén, ami főként a nagy sebességű vezetékes széles sáv (NGA) és a 4G elterjedtségének, valamint a széles sávú internethasználat növekedésének köszönhető, de továbbra is kevéssel elmarad az átlagos uniós szinttől. Magyarország uniós összehasonlításban idén a 21. helyen áll - közölte az Európai Bizottság pénteken. (Infoter.eu)

A cikk folytatásához kattints a képre!Átverős e-mailek

5 jel, amiből felismerhető az átverős e-mail

1. Az e-mail cím feladója
2. Hamis link a szövegben
3. Fura nyelvezet
4. Kattintsunk a gombra
5. Apróbetűs szöveg

A cikk elolvasásához kattint ide!Bátrabbak a vásárlók

Tízszeresére nőtt a magyar e-kereskedelmi piac tíz év alatt, tavaly 300 milliárd forint fölé emelkedhetett a hazai elektronikus kiskereskedelem forgalma.
Az eNET legutóbbi kutatásai szerint a legnépszerűbb, online megvásárolt termékek a számítástechnikai cikkek, a szórakoztató elektronika, a lakásfelszerelés, a játékok, az ajándéktárgyak, de egyre bátrabban vásárolnak a magyarok az interneten ruházati cikkeket, sportruházatot is. /Info: Adó Online/Digitális birkatudat a Z-k közt

A médiaeszközök elterjedése, az okostelefon használat, a youtube letöltések nagysága, a Facebook posztok napi nagysága mind arra mutat, hogy a Z generáció igenis szereti kifejezni magát, szereti a saját hangját hallani.
A tanulmány célja tehát a szokások feltérképezése volt. Amit vizsgáltunk: a médiaeszközök elterjedése, az okostelefon használat, a youtube letöltések nagysága, a Facebook posztok napi nagysága. Ez mind arra mutat, hogy a Z generáció igenis szereti kifejezni magát, szereti a saját hangját hallani. Ez volt a kutatásunk alap premisszája.

Legyek sikeres! (Tari, 2011) hangzik az ő mottójuk. Azt feltételeztük, hogy a sok önkifejezési mód, UGC (saját tartalom-előállítás), és az elérendő médiacsatornák száma miatt erősen fragmentált lesz a Z generációs online tevékenysége, megjelenése.

A minta bemutatása
Döntően fiúk töltötték ki a kérdőívet, de azért 43%-ban a lányok is szerepeltek.

A kutatás részletei a képre kattintva elolvashatók.Elkészült Budapest akadálymentes mobil turistatérképe.Digitális kompetencia tananyagok

A Unite-IT brosúra elérhető magyar nyelven – csatlakozz Te is! (Kattints a képre!)

A Unite-IT egy európai projekt, valamint egy közösségi oldal olyan szakmabeliek számára, akik érdeklődnek a digitális képességek és az e-befogadás iránt Európában.

A Unite-IT projektet az EU Egész életen át tartó tanulás Program támogatja. A projekt fő célja, hogy online közösségi bázison keresztül gyűjtse össze azokat a digitális kompetencia-gyakorlatokat, amelyek segítik a társadalmi befogadást, a szociális kohéziót, a foglalkoztatás elősegítését és a hátrányos helyzetű csoportok újrakapcsolódását a tanuláshoz. A gyűjteményben különböző formátumokban és nyelveken találhatóak esetek, tananyagok, megközelítések, valamint módszerek. Ezek ingyen elérhetőek minden regisztrált felhasználó számára.
/Forrás: telehaz-del-alfold.hu/

Segíts otthonról látássérülteknek újságot olvasni!

"Látó önkéntesek vállalják el, hogy újságcikkeket olvasnak fel, ezeket a hangfelvételeket feltöltik a portálra, és arról a látássérült olvasók letölthetik vagy helyben meghallgathatják. Házilagos körülmények között is készíthetőek hangfelvételek, például a Skype programnál használt mikrofon megfelelő hozzá."
www.hirado.hu

A gazdáknak természetes munkaeszköz a számítógép (?)

"- Az Agrárgazdasági Kutató Intézet tudományos munkatársaként a fenntarthatóság, a hatékonyság és a termelékenység, a környezetgazdálkodás, a mikroökonómiai modellek, az adatbázis-adminisztráció és a földrajzi informatikai rendszerek (GIS-ek) területén folytat kutatásokat. Utóbbi kettő az informatika szakterülete, de a többit is szervesen átszövi az IT-technológia. Kutatóként milyennek látja az agrárinformatika fejlettségét Magyarországon?"

Az Agrotrend hírlevélben olvastunk egy érdekes riportot a fenti témáról, amelynek folytatását Ön is elolvashatja a képre kattintva.Az MNB-től a kisfalvakig és vissza - a YOUTUBE-on„A jobb internet közös ügyünk!”

Az eMagyarország Centrum honlapja kapta a leginkább felhasználóbarát címet

A Biztonságosabb Internet napja (Safer Internet Day – SID) alkalmából, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felkérésére, informatikai vállalatok és civil szervezetek fogtak össze, hogy felhívják a figyelmet a biztonságosabb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira.

A versenybe csaknem száz, jelentős átfedést mutató javaslatot neveztek, a tíz legtöbb szavazatot kapott weboldal közül pedig a zsűri az eMagyarország Centrum weboldalát választotta győztesnek.

Cetinfo: www.emagyarorszag.hu (közvetlen link a hírhez a képre kattintva érhető el)

Elküldte első Twitter-üzenetét az angol királynő

II. Erzsébet halad a korral. A brit uralkodó pénteken elküldte első személyes Twitter-üzenetét. A 88 esztendős II. Erzsébet királynő nyitotta meg a londoni Tudománytörténeti Múzeum új, Information Age című nagyszabású kiállítását, amely az információs korszak fejlődésének legjelentősebb mérföldköveit mutatja be. (http://emagyarorszag.hu/2014/10/3668/)Kompromittáló képek?

A Kaspersky Lab és a B2B International közös felmérése szerint a felhasználók 21 százaléka letakarja a webkameráját, attól tartva, hogy a számítógépén keresztül kiberkémek figyelhetik meg.

A félelem valóban nem alaptalan, hiszen a webkamerák egyre gyakrabban válnak a kiberbűnözők eszközeivé. A kutatás kimutatta, a felhasználók közel negyede egyáltalán nincs tisztában vele, hogy megfigyelhető a webkameráján keresztül. Fontos megjegyezni, hogy a hekkerek célpontjában nem csak és kizárólag közszereplők állhatnak, bárki lehet potenciális áldozat.
Forrás: eMagyarország CentrumSzakmai nap a televíziós műsorok akadálymentesítéséről

Képgalériához kattints ide!

A konferencia témája képekben (fotó: Kalina József)Európai Mobilitási Hét 2014

Szeptember 16. és 22. között ismét megrendezésre kerül az Európai Mobilitási Hét. A Levegő Munkacsoport is várja az érdeklődőket szeptember 21-én és 22-én Budapesten a gépjármű-forgalom elől lezárt Andrássy úton. A programokról szerte az országban az önkormányzatok honlapján, a központi eseményekről itt található bővebb tájékoztatás:
http://www.bkk.hu/mobilitasihet/Megnyílt Bűvösvölgy

Magyarország első médiaértés-oktató központja

Az évente több ezer diák fogadására készült és megnyitott médiaértés-oktató központ egyedülálló kezdeményezés a gyermekek és fiatal diákok virtuális téren kívüli személyes, még médián kívüli megszólítására és elérésére a professzionális médiaeszközökkel ellátott modern stúdiókban.

A sajtóstúdióban megszerkeszthetik saját magazinjukat, megtanulják, mi a hírérték. A híradóteremben megismerkednek a greenboxtechnikával és a hírolvasás, az időjárás-jelentés kulisszatitkaival. A reklámblokkban a Bűvösvölgy saját márkáját, a Csoda-termékcsalád népszerűsítésén keresztül sajátítják el a hatástechnikákat. A rádiós szekcióban egy profi hangstúdiót próbálhatnak ki, és a filmszinkronizálásba is belekóstolhatnak. Az internetes foglalkozáson stratégiai játékok, kvízek mutatják meg, hogy lehet tudatosan és biztonságosan használni a világhálót, illetve az okoseszközöket anélkül, hogy személyes adataikat meggondolatlanul kiszolgáltatnák.

Az oktatóközpont a pedagógusoknak is nyújt továbbképzési lehetőséget, amelyre az ország minden pontjáról várják majd tanárok jelentkezését.

/Részlet az NMHH, Kommunikációs Igazgatóság sajtóközlelményéből/Bezár az IWIWTavalyig még nyereségesen működött a magyar közösségi hálózat, de a tulajdonos Magyar Telekom idén már nem tudta így üzemeltetni, ezért június 30-án lekapcsolják – robbantott a hírrel az Origo. A leállás oka igen egyszerű: a Facebook gyorsabban és látványosabban fejlődött, és az amerikai portálon külföldiekkel is lehet tartani a kapcsolatot, nem csak magyarokkal.
A csúcson 4,7 millió felhasználó volt az iWiwen és félmilliárd kapcsolat volt közöttük, és naponta másfél millió felhasználó lépett be a portálra. Az Origo szerint mostanában már csak a vidéken élő, középkorú és idős felhasználók körében népszerű a szolgáltatás, és nagyjából hetvenezren lépnek be mindennap az oldalra.

Az iWiw egy évvel a Facebook előtt, 2002-ben indult el Wiw néven, Várady Zsolt ötletéből kiindulva. 2006-ban, amikor a szolgáltatás még növekedési pályán volt, és naponta hatezerrel bővült a felhasználók köre, a Magyar Telekom egymilliárd forintot fizetett érte.

Szerencsére nem kell aggódni a portálon lévő adatok miatt, mert június 30-ig elérhető lesz egy gomb, amellyel mindenki elmentheti a profiljáról készült képet, a korábbi üzeneteket, az ismerősök kontaktlistáját és a feltöltött fotókat.

/Index -Tech/88 éves az Aranycsapat kapusa

A legendás Aranycsapat egykori kapusa, Grosics Gyula születésnapját ünnepelték a róla elnevezett iskolában. A 88. évébe lépő, a daliás időkben csak fekete párducként emlegetett hajdani futballsztár évfordulójára az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola színes műsorral készült.

A honi foci ikon nevét hét évvel ezelőtt felvevő budai sport iskola minden február 4-én megünnepli a kapus születésnapját, akit ezúttal is elsöprő taps fogadott, mikor a tornaterembe lépett. A beszédek sorát az iskolaigazgató, Kiss Mihály kezdte, aki arról beszélt a gyerekek számára Gyula bácsinak nemcsak sportolói, de a pálya utáni karrierje is példakép, amikor többek között a Volán SC elnökeként és a nemzet büszkeségeként erősítette a magyar sport jó hírét. - Gyula bácsi számunkra az iskolánk hitvallását: a jó tanuló jó sportoló modellt szimbolizálja. Empátiával, szeretettel fordul a mai fiatalsághoz, melyet nemcsak tanítani, megérteni is akar. Életútjával és hozzáállásával a kitartó és szolgalmas munka értékére neveli diákjainkat - jelentette ki az igazgató, aki szerint minden alkalom óriási ajándék, amikor a sportcsillag ellátogat hozzájuk.
/Forrás: www.ujbuda.hu/A jobb internet közös ügyünk

A Biztonságosabb Internet Nap célja, hogy felhívja a figyelmet a minden felhasználó, de elsősorban a gyermekek és fiatalok számára elérhető online technológiák felelős és biztonságosabb használatára.

2014. február 11.


A gyerekek és fiatalok úgy segíthetik elő a pozitív tartalmak keletkezését, hogy kedvesen, tisztelettel kommunikálnak egymással az interneten, védik saját és mások online hírnevét, és keresik azokat a lehetőségeket, amelyekben pozitív, alkotó módon vehetnek részt. Támogathatják online bajba jutott társaikat, felszólalhatnak a cyberbullying ellen, jelenthetik a káros vagy illegális tartalmakat. A felnőttek részéről bátorításra van szükségük ahhoz, hogy a jövő digitális polgáraiként hallassák a hangjukat, véleményt alkossanak és részt vegyenek az internet szabályozásáról szóló vitákban.

A szülők és nevelők úgy segíthetnek, hogy nyíltan és őszintén beszélgetnek a gyerekekkel online életükről, támogatva őket az internethasználatban, és segítséget nyújtanak nekik, ha a helyzet úgy kívánja. Gyerekbarát tartalmakat kereshetnek és oszthatnak meg a gyermekekkel; megmutathatják nekik, hogyan kereshetnek hasznos és érdekes weboldalakat. A negatív tartalmaktól pedig úgy óvhatják meg a gyerekeket, hogy figyelemmel kísérik és életkoruknak megfelelően segítik online tevékenységüket, jó példával járjanak elöl, és bejelentik a káros, illegális tartalmakat.

A pedagógusok és szociális szakemberek úgy segíthetnek, ha fejlesztik a gyerekek és fiatalok digitális írástudását, és lehetőséget adnak nekik arra, hogy maguk is létrehozzanak pozitív tartalmakat. Bátorítják a gyerekeket, hogy ha online vészhelyzetbe kerülnek, merjenek segítséget kérni, és megmutatják nekik ennek mikéntjét is.

A döntéshozók és politikusok feladata, hogy olyan környezetet biztosítsanak, amelyben a fent leírtak mind működni tudnak. Például foglalják az alaptantervbe az online biztonság tanítását, biztosítsanak forrásokat a szülők és pedagógusok tájékoztatására, ösztönözzék az ipar képviselőit az önszabályozásra. Hatékony online gyermekvédelmi stratégiák megalkotásával is biztosítaniuk kell a gyerekek és fiatalok online nyugalmát és biztonságát – fogalmaz a szervezők közleménye.

Forrás: http://www.mediapiac.com/media/onlineHun Gold, a magyar ételízesítő

Magyar termék webáruháza

"1992. óta használom a HunGold termékcsaládot, és mindenkinek csak ajánlani tudom. Egészséges és finom. A SuperVeg-ről írtam egy verset is, amelyet itt el is olvashat...

Végtelen szeretettel: Etka Anyó"Ismerd meg jobban unokád világát!

A tavalyi évhez hasonlóan 2013-ban is megrendezi az Inforum szenior szabadegyetemét. Ennek témája: ismerd meg jobban unokád világát! Rövid és szórakoztató előadásokban arra keressük a választ, hogy miben más a mai kiskamaszok, tinik világképe, mentalitása, minek örülnek, mivel játszanak, hogyan tanulnak és szórakoznak.

A Szenior Szabadegyetem 2013. április 28-án, vasárnap délután 14 órakor nyitja meg kapuját a Millenárison. A rendezvény a Veletech 2013 kiállítás társult rendezvénye, amely a Mobilaréna csapatának felkérésére valósul meg.

Az előadások 15 percesek, óránként egy-egy rövid kávészünettel. A belépés 60 év felett ingyenes. Lévén a hely nem túlzottan tágas, így javasolt a pontos érkezés, esetleg az előzetes bejelentkezés e-mailen. ( 50plusz.net@gmail.com)

Tervezett témák és meghívott előadók:

Z. Karvalics László: Piroskától a mangalányig. Kamaszok és világképek a múló időben
Ságvári Bence: Idősek és tinik az infosztrádán
Szűcs Dávid: Valós riport egy budapesti rockfesztiválról (Első Intergenerációs Riport: fiatalok a nagyszüleikről)
Fülöp Hajnalka: Munka hadának a lépte … dobog? Gazdasági aktivitás időskorban és fiatalon
Kitta Gergely: Médiafogyasztás: csak nézünk mint a moziban?
Fekete Zsombor: Kamaszok és játékaik. Játssz a unokáddal vagy tudd, hogy ő mit csinál a neten
Salamon Eszter: Óvoda, iskola és az unokák. Az új oktatási struktúra
Dombi Gábor: Tablet és okostelefon 50 felett (A legfontosabb alkalmazások senioroknak)
Gergelyi Katalin: A Facebook-nemzedék

Forrás: Infotér

Sok kicsi sokra megy

Támogasson minket, hozza be hozzánk! Február végéig lehet bevinni a bankba a forgalomból kivont 1 és 2 forintosokat, utána értéktelenek.

Több mint kétmilliárd forintnyi apró van még a fiókokban.
Még másfél hónapig, február 28-ig lehet átváltani az 1 és 2 forintos érméket törvényes fizetőeszközre - írja a Pénzcentrum.hu. Ezen időpontot követően - a törvényi szabályozásnak megfelelően - átváltásra nem lesz lehetőség. A vissza nem váltott 1 és 2 forintos érmék együttes értéke még mindig közel 2,2 milliárd forint - közölte az MNB tavaly novemberi jelentésében.
Február végéig névértéken váltják át az 1 és 2 forintos címletű érméket. Az átvétel és a kifizetés minden esetben a legkisebb törvényes fizetőeszköz címlettel, azaz öt forinttal, illetve annak többszörösével kifizethető összegben történik. Eszerint az 1, 2, 3, 4 forintra végződő összegből 1, 2, 3, 4 forintot, a 6, 7, 8, 9 forintra végződő összegből szintén 1, 2, 3, 4 forintot a pénztáros nem vesz át.
Az MNB jelentése szerint 2012 szeptember végén mintegy 1266 millió darab érme volt forgalomban 48 milliárd forint értékben. Mennyiségét tekintve az 5 forintosból van a legtöbb forgalomban, 416 millió darab. A 10 forintosokból 268 milliót használunk, míg a 20 forintosokból 226 millió van forgalomban.
OrigoVissza a cserekereskedelemhez!

Az internet térnyerése óta a vállalkozások az online csoda megoldások világát élik, amelyek átformálták az üzleti közösségeket. A cég életében fontos szempont, hogy legyen internetes elérhetősége, kínálata akár web-shopból is elérhető legyen, hogy a vásárlók országszerte vagy külföldön is rátaláljanak kedvező ajánlataira. Minden új webmarketing szolgáltatás kiugró bevétel növekedést, új ügyfelek tömegét kínálja.

De mi ennek a költsége és milyen egy kipróbálatlan módszer hatékonysága?

A Barterváltó rendszer létrehozói és üzemeltetői nem egy úttörő technológiai újítást hoztak létre, hanem egy nagyon is működő, közkedvelt, de korlátozott hatékonyságú tevékenységet, a bartert, helyezték online alapokra és fejlesztették tovább, hogy a mai kor vállalkozóinak minden igényét kielégítse, a cég stabil működésének érdekében.

Az egymás közötti árucsere hosszú múltra tekint vissza, egyetlen problémája, mi van, ha a vállalkozásnak nincs szüksége a termékeiért cserébe kínált javakra? Ez esetben az üzlet meghiúsul, bevétel- és forgalomkiesést okozva.

A Barterváltó egy a NAV által is elismert alternatív fizetőeszköz, amelynek segítségével, nem kell barter ügyletektől és készpénz hiány miatt éveket csúszott befektetésektől tartania. A Barterváltóval egy online kereskedelmi piachoz csatlakozik, amely 5 országot átölelve forint megtakarítást, forráslehetőséget, kapcsolati tőkét, új piacot biztosít a Közösség tagjainak.

Mi ebben a barter? A vállalkozás vásárolhat úgy, hogy forintjait megtakarítja, másra fordítja, mialatt értékesítései árengedmény nélkül gyarapodnak, hiszen ki ne vásárolna inkább ott, ahol kevesebb forintot kell fizetnie és inkább ledolgozhatja a kifizetendő összeget. És ez még nem minden… A vállalatvezetők gyakori problémája,hogy a kisméretű cégek számára nincsenek hitellehetőségek, így a beruházások feledésbe merülnek.

A Barterváltóval megvalósíthatja üzleti álmait, ha van kapacitása ledolgozni azt. Semmi kamat, semmi forinttörlesztés, semmi adós lista ellenőrzés, hiszen másként hogyan fejlődjön gazdaságunk? A rendszer rugalmasságát adja, hogy a Közösségen belül a vállalkozások üzleti kapcsolatba léphetnek egymással. Lehetőségük van díjmentesen megjelenni a portálon, a havonta kiadott katalógusban vagy a hírlevelekben.

A Barterváltó Közösséghez való csatlakozás díj- és kockázatmentes. Az üzemeltető Billbarter Hungaria Zrt. elve szerint, az ügyfeleknek ki kell próbálni a rendszert, hogy megbízhassanak benne és kétségek nélkül használják. A barter évszázadok óta hódít, talán még mindig ez a megoldás a fejlődő vállalkozások számára?

További részletekről tájékozódjon az alábbi linken: http://www.bartervalto.hu

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/uzlet_gazdasag/vissza-a-cserekereskedelemhez.htmlStartol a ClubNetCet webrádiója!


Még nincs szöveg...Ezt nézd meg!
HP 1740 Akció!

Többszörös teszt-győztes, magasságában állítható, forgatható!
- HP Minőség!
- 17” Colos méret!
- 1280x1024 Pixeles felbontás!
- D-SUB, DVI bemeneti lehetőségek!
- Beépített tápegység, kis energiafogyasztás!
- Beépített 2 portos USB-HUB!
- Magassága, dőlésszöge széles sprektumban állítható
- A funkciót támogató videokártya esetén elforgatva
(állítva) is használható!
- Praktikus kábelfogó található a hátulján!
- Falra is szerelhető szabványos VESA csavarhelyekkel!

CSAK 10990 FT!
Információ: 06 20 2158620Megrendelem!Az eddigi legveszélyesebb vírus tombol a Facebookon

A rendszer chat ablakában jelenik meg a link, amire rákattintva azonnal megfertőzzük gépünket.

Eddig sem volt kártékony szoftverektől mentes a Facebook, ám az oldal történetének eddigi legveszélyesebb vírusával kell szembenézniük a felhasználóknak.
A szoftver a rendszer chat ablakaiban terjed, ahol az ismerősünknek adja ki magát és így hív meg minket az adott oldalra.
A link mindaddig hatástalan, amíg arra rá nem kattintunk. Ha ez mégis megtörténik, a program automatikusan letölti magát számítógépünkre.
Ezek után lekapcsolja és törli a gépünkön található antivírus szoftverünket, majd átveszi az irányítást a profilunk felett. A szerzett hatalmat többek között a továbbterjedésre használja: az összes Facebook-ismerősünket elküldi önmagát.
A vírusirtók mellett az operációs rendszer minden olyan funkcióját blokkolja, ami felfedezhetné azt vagy veszélyt jelenthet a számára. A program célja a fertőzött gépen tárolt bizalmas információk (email címek, jelszavak, bankkártya adatok stb.) beszerzése, amiket egy eddig fel nem fedezett, illegális szerveren tárol.
Hogy mi a legjobb módszer a veszély kikerülésére? A linket egy angol nyelvű szöveg kíséretében kapjuk meg. Akár idegenajkú, akár nem, az adott ismerősünket mindenképpen érdemes megkérdezni, hogy valóban ő küldte-e a gyanús webcímet.
Óvakodjunk a gyanús linkektől! (Reuters) (msn.mainap.hu)Az ABB az első elektromos járművekhez való töltőt telepített

Az ABB nemzetközi vállalatcsoport vezető szerepet tölt be az energetikai és automatizálási technológiák területén és lehetőséget teremt ügyfelei számára, hogy növeljék termelékenységüket, miközben csökkentik a tevékenységük okozta környezeti ártalmakat. A cég elektromos autóknál használt egyenáramú gyorstöltői az első helyen állnak a globális piacon, technológiájuk már 18 országban bizonyított. Az ABB a közelmúltban telepített elektromos autókat kiszolgáló gyorstöltőket hagyományos töltőállomások mellé Hollandiában, és a tavalyi év folyamán világszerte számos gyorstöltő-állomások üzembe helyezésével kapcsolatos megrendelést is nyert. Az egyik legnagyobb volumenű megbízást az észt kormány adta, az ABB ennek köszönhetően a balti államban 200 darab gyorstöltőt telepít, szinte teljesen lefedve az ország területét.

Hazánk is büszkélkedhet az első gyorstöltővel, hiszen az ABB Budapesten, a MOL Istenhegyi úti kútján telepített elektromos autók számára kialakított ultragyors töltőállomást. Az üzembe helyezést követően, a több mint 300 millió forintos beruházásban az ABB technológiájának köszönhetően hazánkban elsőként kezdi meg működését egy olyan gyorstöltő, amely mindössze 20 perc alatt képes menetkészre feltölteni egy elektromos autó akkumulátorát, míg a szokványos váltóáramú megoldással ugyanez nyolc óráig is eltarthat.

Az ABB Magyarországon további gyorstöltők üzembe helyezését tervezi, és az E-Mobility Network egyik alapítójaként folytatja az energiatudatos és fenntartható közlekedés (ideértve az elektromos autók használatát) módozatainak megismertetését és az ezzel kapcsolatos ismeretek közvetítését hazánkban. E célból vásárolt az ABB egy Nissan Leaf típusú elektromos autót, amelynek akkumulátora lassú és gyorstöltővel egyaránt feltölthető.

A cég számára fontos, hogy szélesebbre tárja az ajtót az elektromos járművek elterjedése előtt hazánkban is, hiszen Nyugat-Európában már gyorséttermek is kínálnak gyorstöltési lehetőségeket az elektromos autóval érkező vendégek számára. Az ABB szerint Magyarországon is számos lehetőség kínálkozik a további töltőállomások felállítására, például éttermek, bevásárlóközpontok, vagy éppen benzinkutak közelében.
(Híráram online 2012/2)Alapvető tények

Olvass az ENSZ-ről katt ide! A Magyar ENSZ Társaság>/b> pályázatokon nyert támogatásból lefordíttatta a "Basic Facts about the United Nations" ENSZ-kiadvány 2011. évi kiadását. Ez egy bevezető könyv az ENSZ-ről, amely minden részletre kiterjedően, azonban tömören mutatja be, mit csinál a Szervezet és hogyan funkcionál, felvázolja struktúráját és céljait a történelem és a jelenlegi fejlemények összefüggésében. Eddig az első három fejezet készült el (267 oldalból 203), amit aktualitása és a pályázati feltételek miatt közzé teszünk. Remélhetőleg hamarosan a teljes szöveg az olvasó rendelkezésére áll.

Magyar ENSZ TársaságMi történik a rendelésemmel?

A kép nem az idézett cikk része! Egyre többen vásárolunk interneten, és ezzel párhuzamosan egyre több kérdés merül fel. Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy a folyamatot „webáruházban” dolgozóként és vásárlóként is ismerem. Természetesen vannak különbségek, és a háttérmunkáról a saját tapasztalataimat tudom megosztani, de lényeges eltérés nincs. A folyamat nem olyan megfoghatatlan mint sokan gondolják, ez ki fog derülni.

Tehát mi történik miután rendel egy webáruházban?

Ha ön lead egy rendelést, az azonnal láthatóvá válik a webáruház számára, és érkezik a megadott e-mail címére egy automatikus visszaigazoló levél. Ebben a rendeléssel kapcsolatos fontos alap információk találhatók, de fontos tudni, hogy ez csak egy automatikus levél. (Például, ha több különböző cég nevére kér számlát, és ezt a megjegyzés rovatban jelzi, akkor az automatikus visszaigazolásban az adatoknál megadott számlázási információkat fogja csak látni, ezt később manuálisan módosítjuk.)

A rendelések beérkezését folyamatosan figyeli legalább egy kollégánk, a saját adminisztrátori felületén. Fontos, hogy a rendelésén dolgozó kolléga a későbbiekben is beazonosítható.

Egy beérkezett rendelésről igyekszünk minél előbb tájékoztatni a megrendelőt, ez munkaidőben (Nálunk munkanapokon: 9-18 óráig) néhány percet, extrém esetben fél órát vesz igénybe.

Miután a kolléga átnézte a rendelést, ellenőrzi a rendelt termékek raktárban való meglétét és tájékoztatja önt, hogy mikor várható a csomag kézbesítése, illetve mikortól vehető át. Ezt az információt ön e-mailben kapja meg. Ha szükséges a gyors kommunikáció, akkor telefonon egyeztet az ügyintéző önnel.

(Ezen a ponton eloszlatnék egy elterjedt tévhitet. Egy normális webáruház nem raktárkészlet nélkül működik, és csak rendelés esetén szerzi be a terméket, aztán pár nap múlva feladja a csomagot. Egy komoly webáruház rendelkezik saját árukészlettel, és azonnal küldi a csomagot. Manapság minimálisan elvárhatja a vevő, hogy a kora délután leadott rendelését másnap megkapja. Azok a webáruházak, amik rendelkeznek hagyományos bolttal is általában rendelkeznek azonnal elérhető árukészlettel.)

A tájékoztatást követően az ügyintéző kiállítja a számlát és elkészíti a csomag címkéjét. A számla és a csomag címkéjének adatait a webshop adja át a számlázónak és a futárszolgálat szoftverének, így mindig ügyeljen a pontos címzésre (szállítási/számlázási egyaránt).

Miután elkészültek a dokumentumok, az ügyintéző továbbítja a csomagolóba, ahol a „szállításhoz” összekészítik a rendelését. Minden csomagolásról videó felvétel készül, így a megrendelő biztonságban érezheti magát, mert bármikor visszaellenőrizhető, hogy mi került a csomagjába.

Az elkészült csomagokat 17-18 óra között felveszi nálunk a futár, elszállítja a futárszolgálat szortírozójába, és az éjszaka folyamán az Ön lakhelyéhez legközelebbi depójukba szállítják, és reggel átadják az Ön területén dolgozó futárnak, aki igyekszik a lehető leghamarabb kézbesíteni a csomagot. (A futár csak a kézbesített csomagok után kap fizetést, így teszik érdekeltté.)

Remélem sikerült érzékeltetnem, hogy a háttérben valódi emberek dolgoznak, és rendeléskor ön nem „csak” egy számítógéppel lép kapcsolatba.

A webáruházak működése nagyon szigorúan szabályozott, ezért egy több éve működő oldalban általában megbízhat.

Schreiner Balázs
http://richpoi.com

Már a PIN-kódod sem kell

Újfajta telefonos - internetes csalás terjed Magyarországon: akár több tízezer forintot is lenyúlhatnak számlánkról a trükkös bűnözők, méghozzá úgy, hogy PIN-kódunkat sem tudják.

Egy eddig kevésbé alkalmazott módszerrel csaptak be nemrégiben pécsieket is bűnözők - értesült a bama.hu. A csalók módszere, hogy találomra felhívtak embereket azzal, hogy nyertek egy nagyobb összeget. Ezt követően az eddigiekkel szemben nem azt kérték tőlük, hogy vásároljanak telefonos feltöltő-kártyát és a számát diktálják be nekik, hanem azzal az ürüggyel kérték el a bankkártyáik adatait, hogy így "hamarabb megkapják a pénzt".

Amennyiben sikerült a személyes adatokhoz jutni, akkor ezeket felhasználva egy internetes aukciós oldalon vásároltak valami olcsóbb tárgyat (internetes vásárlásnál esetenként elég a név, a kártyaszám és a lejárati idő megadása, a PIN-kódra sokszor nincs szükség). Fizetésnél viszont - alaposan megrövidítve a kártya tulajdonosát -, a termék áránál jóval nagyobb összeget utalnak át (fizetnek ki) a kereskedőnek. Ezt követően felhívták az eladót azzal, hogy tévedés történt, és véletlenül rossz összeget - mondjuk hétezer helyett hetvenezer forintot - fizettek.

Egyben megkérték az értékesítőt, hogy az áru személyes átvétele alkalmával adja vissza a többletet, esetünkben hatvanháromezer forintot. (Egy másik módszer lehet, hogy ha a vásárlásnál nem tudják ők maguk a konkrét összeget megadni, akkor például egy helyett tíz terméket vásárolnak, majd tévedésre hivatkozva az átvételkor készpénzben kérik vissza a "tévesen kifizetett" összeget.)

Ezzel készpénzhez jutottak - ami pusztán a kártya adatainak birtokában, PIN-kód nélkül nem sikerülhetett volna nekik -, másrészt a kinézett árut is megszerezték a csalás révén, méghozzá úgy, hogy az internetes kereskedőnek minderről fogalma sem volt. A károsultak pedig akkor fedezték fel a trükköt, amikor értesültek róla, hogy számlájukon nemhogy több, de jóval kevesebb a pénz.

A Pécsi Városi Rendőrkapitányságon a lapnak megerősítették, hogy jelenleg folyamatban van egy ilyen jellegű csalással kapcsolatos nyomozás.

Az online bűnözők egyre kifinomultabb módszereket dolgoznak ki pénzünk lenyúlására. Fontos tehát, hogy csak biztonságos környezetben adjuk meg kártyánk adatait, hiszen akár a PIN-kód nélkül is megkárosíthatnak minket. Hasznos lehet a napi limit beállítása, illetve az sms-értesítés, amely tudatja, ha olyan tranzakciót hajtottak végre, amelyet nem a tulajdonos kezdeményezett. Ha olyan pénzmozgást tapasztalunk, amit nem mi kezdeményeztünk, ne habozzunk, azonnal hívjuk fel bankunk ügyfélszolgálatát.
Forrás: RichPOI.comINTERNET FIESTA 2012. 03. 23-30.Teleházak a figyelem középpontjábanA digitális szakadék áthidalása egyre nehezebb feladat, ráadásul ezen belül a nemek közötti szakadék is egyre nő. Az Európai Unió szerint a teleházak kiemelt szerepet játszanak a nők és a munkanélküli fiatalok társadalmi felzárkóztatásában. A teleházak munkájára hívja fel a figyelmet a Get Online Week 2012 kampány.

A teleházak európai szövetsége, a Telecentre-Europe, amelynek a Magyar Teleház Szövetség, a DemNet Alapítvány és az NT Nonprofit Közhasznú Kft. is tagja, 2012-ben is meghirdette a Get Online Week (szabad fordításban: Netezzünk a héten!) kampányt. Célja, hogy európai szinten ráirányítsa a figyelmet a teleházak és más közösségi hozzáférési helyek munkájára. A kampány idén március 26-30-ra esik, egyidejűleg az Európai Unió eSkills Week kampányával.

Tanulmányok mutatnak rá arra, hogy a fiatalok infokommunikációs készsége nem éri el azt a szintet, amelyet a munkahelyek egyre inkább megkövetelnek, az iskolai számítástechnikai oktatás pedig nem készíti fel kellően őket a munkaerőpiacra. A Telecentre-Europe azért, hogy felhívja a figyelmet erre a problémára, egy online mérőeszközt fejlesztett ki (neve: Skillage), amely segíti a fiatalokat abban, hogy visszajelzést kapjanak készségeik szintjéről és megtapasztalják, hogy a modern munkahelyek milyen infokommunikációs követelményeket támasztanak velük szemben. A Skillage magyar nyelven is elérhető a www.skillage.eu honlapon.

A Telecentre-Europe célja idén az, hogy Európa-szerte legalább 25 ezer teleház munkatárs és 200 ezer teleház használó adjon jelt magáról egy egyszerű űrlap kitöltésével. Ehhez Magyarországról a kampány egy hete alatt 5000 visszajelzés szükséges! Meg tudjuk mutatni, teleházasok, hogy vagyunk ennyien?

Kattints, töltsd ki és csatlakozz!

További információ: Pálvölgyi Péter (palvolgyip@demnet.org.hu, 30/900-7348)Milliókat osztanak szét a titokzatos jótevők világszerte

Egy titokzatos jótevő tartja izgalomban Németországot. Már több mint 50 millió forintnyi eurót ajándékozgatott el segítségként embereknek valaki, de senki sem tudja, ki lehet. A pénz mellé jótanácsok is járnak. Világszerte felbukkannak titokzatos jótevők, de ismerünk egy hasonló, magyarországi történetet is.
Tovább a cikkhez>>>>>>>>>AtlantisOS - Rád hangolva!

Az operációs rendszerek területén eddig alternatívákban gondolkodhattunk.

Mi ennél nagyobb célt tűztünk ki és értünk el sikeresen:

Új világot hoztunk létre az operációs rendszerek területén: ez az AtlantisOS!

Egy stabil, gyors, biztonságos és ingyenes operációs rendszer, mely mindenhol megállja a helyét: otthon, irodában, üzletben, szinte bárhol ahol számítógépet alkalmaznak.

Beépített alkalmazásokkal, professzionális hardvertámogatással ajánljuk mindenkinek a jövő operációs rendszerét, a jelenben.

atlantisos.orgAz eseményen résztvevő webáruházak díjmentes kiszállítást vállalnak az aznap leadott megrendelések esetén, értékhatártól függetlenül vagy nagyon kedvező feltételek mellett.

A fenti kezdeményezéssel találkoztunk a Novashop számítógépes szaküzlet elektronikus hírlevelében.

"A Zöld Hétfő alapítói azt szeretnénk, hogy az emberek havonta legalább egyszer az interneten vásároljanak ahelyett, hogy beülnek az autóikba és órákon át szennyezik a környezetüket.
Szeretnénk megértetni az emberekkel, hogy a webáruházban történő online vásárlás sokkal környezetbarátabb, mint elautózni egy bevásárlóközpontba. Ráadásul még olcsóbb is. Így évente több ezer tonnával kevesebb CO, CO2 és korom jutna a levegőbe. Legfontosabb célunk, hogy ezt a lehetőséget minél többen megismerjék, hiszen ezzel nagyon sokat tehetünk a környezetünkért, ráadásul a magas üzemanyagárak miatt ez sokkal gazdaságosabb is.

Az online vásárlás 24-szer környezetbarátabb (zöldebb)

Az online vásárlás további előnyei:

• a munkahelyemről tudom intézni a bevásárlást
• kényelmes
• nem kell sorban állni
• nem vagyok nyitvatartási időhöz kötve
• nem kell cipekedni"

/Mef/Bánfalvy Ákos - Szentendrei karácsony éj című festménye www.kepafalon.hu Bedő Csaba: Fohász


Békesség szálljon a szívre,

ezt add nekünk Karácsony,

szeretetnek örök lángja,

lobogjon a gyertyákon!

Űzzél messze komor magányt,

fájdalmat és szenvedést,

boldog lelkek halk imái,

hívják el a Csendes éjt!

Tollal.huÚj veszélyek a világhálón: sexting és grooming

Senkit sem kell arról meggyőzni, hogy az internethasználók nagy része a 10-18 éves korosztályból kerül ki. Ők már számítógéppel, mobiltelefononnal együtt jöttek a világra, hiszen ezeket az eszközöket már azelőtt játszi könnyedséggel tudják használni mielőtt beszélni tudnának.

A következőkben ezt a korosztályt érintő két érdekes és tanulságos jelenségre – a sextingre és a groomingra - szeretném ráirányítani a figyelmet. Mindkettő megelőzésében meghatározó a gyereket, kamaszt körülvevő család és a tágabb szociális háló.

Sexting: kihívó képek kontroll nélkül

A sexting azt jelenti, amikor valaki saját magáról kihívó pózban vagy lenge öltözetben képet készít és elküldi barátjának/barátnőjének MMS-ben, e-mailen, egyéb módon. Ha egyszer egy képet elküldünk valakinek elveszítjük a kontrollt felette. Láthatják a családtagok, a barátok, a jövőbeni munkaadó és akár egy rossz szándékú támadó birtokába is kerülhetnek.

Kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet a képen szereplő, zaklatás, kellemetlen megjegyzések célpontjává válhat. Mert ha nem vigyázunk, könnyen poszt, lájkolás, megosztás, kommentelés lesz belőle. Ez csak egy kis ízelítő azokból a dolgokból, amelyek egy ilyen kép elküldésével megtörténhetnek.

Az is egyértelmű, hogy egy kontrollunk alól kikerült kép nemcsak az érintett gyerekek, hanem környezete egészének életét is megkeseríti. A magyarázkodás pedig ilyenkor már késő. Egy bizalmas légkörű családban, jó beszélgetésekkel kialakíthatók az internetezés szabályai, az úgynevezett net-etikket. Ahol mindent meg lehet beszélni, ott a fiatalok az önmegvalósításnak, önkifejezésnek nem ezt a módját fogják választani.

Fontos ugyanakkor pár szót arról is szólni, hogy mi tehetünk akkor, ha egy kép kikerül az ellenőrzésünk alól. Ha egy kép vagy videó felkerült egy közösségi site-ra akaratunkon kívül, értesíteni kell a szolgáltatót és kérni kell annak eltávolítását. Arról sem szabad elfelejtkeznünk, hogy aki 18 év alatti személyről illetlen képet küld tovább vagy publikál törvénysértést követ el.

Grooming: cserkésző pedofilok a közösségi oldalakon


Magyar kifejezés egyelőre nincs rá. Ha a szó szerinti fordításból indulunk ki, akkor a behálózás, becserkészés szóval írhatjuk körül a jelenséget.

A közösségi oldalak terjedésével leegyszerűsödtek az ismerkedés szabályai. Ha valakivel találkozik az ember akár csak egy alkalomra már szinte bevett búcsúzási forma, hogy bejelöllek valamelyik közösségi oldalon. A gyors visszaigazolások természetesen az esetek nagy részében valódi kapcsolatokat jelölnek és nagyban leegyszerűsítik a mindennapi kapcsolattartást.

A gyerekek azonban ezekben a helyzetekben is gyakran óvatlanok. Sokszor olyan emberek barátságát is elfogadják, akikkel még nem is találkoztak, de ismerős ismerőse vagy van valamilyen közös érdeklődésük. Ezzel nem azt szeretném mondani, hogy akkor most mindenkit el kell tiltani a közösségi oldalak használatától, és akinek van profilja, az gyorsan törölje le magát. De számolnunk kell azzal is, hogy egy fénykép mögött rejtező magát 14 éves fiúnak mondó valaki a valóságban egy harminc, negyven vagy még idősebb férfi, aki szexuális vágyai kiéléséhez keres áldozatokat a világhálón. Ez az elsőre hihetetlennek tűnő jelenség maga a grooming.

Az elkövetők zöme több hónapon át, tudatosan felépített stratégiával vadászik a közösségi hálókon lévő fiatalokra, lányokra, fiúkra egyaránt. Bizalmukba férkőzik, kicsal tőlük személyes információkat, az interneten keresztül vonja őket be szexuális játékaiba és még személyes találkozóra is ráveszi őket, hogy a szexuális kihasználás a virtuális világ után a valóságban is megtörténjen, akár többször is.

A gyerekek kezdetben – a jól kiépített bizalmi viszony révén – fel sem ismerik, hogy mi történik velük, nem okoz bennük törést, hogy aki kezdetben velük egykorúnak adta ki magát, a valóságban nem az. Az izgalom és kíváncsiság sokkal nagyobb bennük. Ha mégis személyes találkozóra kerül sor, következik a nagy csend. A gyermeknek szégyenérzete van a vele történtek miatt és nem kér segítséget. Szülőként, tanárként, felelősségteljesen gondolkodó felnőttként nekünk kell okosabbnak és érzékenyebbnek lennünk az ilyen helyzetekre. Még egyszer külön hangsúlyozom, hogy ebben a helyzetben nem a gyerek a hibás, hanem az a felnőtt, aki kihasználja.

Mit mond a jog?

Az uniós jogalkotás nagy lépést tett meg az ősszel. Az Európai Parlament október 27.-én megszavazta a gyermekek szexuális zaklatásáról, szexuális kizsákmányolásáról és a gyermekpornográfia elleni küzdelemről szóló európai uniós irányelv tervezetet. November 15.-én a Tanács is zöld utat adott a irányelvnek. Az unió tagországainak két évük van, hogy átültessék az irányelv rendelkezéseit saját joggyakorlatukba. Úgy tűnik tehát, hogy jó úton vagyunk. Hátradőlni és megnyugodni azonban nem lehet. A digitális világ fejlődése megállíthatatlan, a változásokkal lépést kell tartanunk!

Baracsi Katalin
Forrás: www.minok.hu


Földhivatal Online


2011.08.07.

Már magánszemélyek számára is elektronikusan elérhetők az ingatlan-nyilvántartási adatok, a nap 24 órájában.
A lakosság a földhivatali szolgáltatásokat Ügyfélkapu regisztrációval veheti igénybe a földhivatal honlapján. Forrás: VM


Pályázat

2011.08.07.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1,6 milliárd forint keretösszegben ír ki pályázatot energiahatékonysági felújításokra, energiatakarékos új otthonok építésére a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) keretében. A Mi otthonunk felújítási és új otthon építési Alprogram forrásaira 2011. auguszt.15-okt.30-ig lehet benyújtani a pályázatokat. Pályázati feltételek és kiírás részletesen a http://www.energiakozpont.hu oldalon.Új helyszínen látható „Az informatika gyermekei” kiállítás

A számítógépes játékok nemzedékformáló kultuszát mutatja be a szolnoki Damjanich János Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum vándorkiállítása, amely most Túrkevén a Finta Múzeumban (Kossuth utca 6) látható.

A tárlat vázlatos módon ismerteti a videojátékok történetét, illetve a játékok hőskorának világhírű termékeit, személyi számítógépeket, konzolokat, perifériákat és kazettákat.

Ritka érdekesség például a Kovács Mihály piarista szerzetes és gimnazista diákja, Woynarovich Ferenc által tervezett Mikromat építőkészlet. E tárgy már a 60-as évek végén elhozta a kibernetikai játék élményét az otthonokba.

A kiállításon bemutatják a világ egyik első otthoni számítógépét, a Commodore PET-et. Olyan különleges videojáték is megtekinthetők, mint a Vectrex, mely vektorgrafikus kijelzővel egybeépítve jelent meg, s úgy nézett ki, mintha egy miniatűr játékautomata lenne.

A látogatók az 1985-ös év világsikerét, a legendás Nintendo NES-t és annak mai leszármazottját, a WII-t működés közben is kipróbálhatják.

A kiállítás október 28-tól 2011 végéig látható Túrkevén, a Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítótermében.

A gyűjtés és kutatás a MaDok-program keretében történt. A kiállítást rendezte: Képes Gábor.

http://www.fintamuzeum.hu/A világra nyitott, derűs időskor alapvető feltétele, hogy legyen feladata az embernek, akár mert kapja, akár mert keres magának.

Internet ötvenen túl – Magyarországon az elmúlt években nagyon megugrott azon idősebb emberek száma, akik a világhálót kapcsolattartásra, informálódásra vagy épp játékra használják. Hazánkban a felmérések szerint több mint egymillió ötven feletti polgár klikkelget a képernyők előtt.

Ez a korosztály piaci rést jelentett az online tartalomszolgáltatók számára is – mondta a Kossuth rádiónak Barta Zsolt, az otvenentul.hu portál ügyvezető igazgatója. Őt, mint elmondta, egy felmérés győzte meg arról, hogy szükség van az idősebbeket megcélzó oldalra. A vizsgálat szerint az ötven felettiekről sokakban olyan hamis sztereotípia alakult ki, amely inkább a hetvenes-nyolcvanas korosztály esetén állhatja meg a helyét. Beteges és az élettől már búcsúzó szakaszban lévő emberként gondol számos fiatal már az ötvenesekre is. A felmérés adatai szerint azonban ez a korosztály nagyon is tevékeny, igényes és munkájában, társas kapcsolataiban, szabadidejében is minél aktívabb életre vágyik – mondta Barta Zsolt.

Az otvenentul.hu-t egy hónap alatt félmillió látogató kereste fel, az ügyvezető szerint az oldal olvasói nagyon aktív cyberéletet élnek: fórumoznak, csevegnek, ismerkednek és egy idő után a virtuális kapcsolatokból tényleges barátságok is kialakulnak.

Az idősebb korosztály aktivizálását szolgálja a Magyarországon minden évben megrendezett unoka-nagyszülő informatikai verseny is. Olaszországban most ehhez hasonló program indult, a számítógépes kurzusokon gyerekek oktatják az ősz halántékú felnőtteket a számítógép használatára.

Meglepődött gyerekek

Olaszországban eddig a nagymamák horgoltak, a nagypapák a Forum Romanummal szomszédos tekepályán játszottak vagy kártyáztak, kivéve azokat, akik ismét iskolába járnak - számítógépes ismereteket tanulni. Az idén tizenegyedik kiadásához érkezett a Nagyszülők az interneten elnevezésű digitális projekt, mely az időseknek segít a modern technológia világában eligazodni. A lényege nagyon egyszerű: a 65 év felettieknek szól, akik a hozzájuk legközelebbi általános iskolában, gimnáziumban vagy szakközépiskolában számítógépes tanfolyamokra járhatnak, ingyen.

A húszfős kurzusokat az iskolák diákjai vezetik. Heti kétszer fél óra, tizenöt héten át és az idősek és fiatalok közös munkáját informatika tanárok is segítik, bár az a tapasztalat, hogy a gyerekek azonnal meg tudják tanítani, amit akarnak, mégpedig egyszerűen és érthetően és nagyon gyakorlatiasan még az is kiderült, hogy a gyerekek, ha akarnak, türelmesek is tudnak lenni, és a nyugdíjasok sem olyan lassúak, mint ahogy általában gondolják róluk. Az eddigi beszámolók szerint a két generáció közös munkája kiválóan működik: a gyerekek először azt hiszik, hogy a nénik, bácsik nem lesznek képesek ide-oda klikkelni, de meglepődve látják, hogy az első nehézségek után a nagymamák és nagypapák fejest ugranak a világhálóba, és mindent ki akarnak próbálni.

A számítógépes kurzus az alapfogalmaktól indul, hogyan kell bekapcsolni a gépet, de a végére a tanuló idősek már szkennerezni is tudnak, fényképet letölteni, iPadot használni. Az időseket a legjobban az érdekli, hogyan tudnak e-mailben levelezni és skype-on távoli rokonaikkal kapcsolatot tartani. A kötelező tananyag részét képezi, hogy a 65 éven felüliek járatosságot szerezzenek az olasz közigazgatás online oldalain, bele tudjanak nézni a bankszámlájukba, ellenőrizni tudják például a vasúti menetrendet és a mozik műsorát is.

Meghálálják az idősek

A számítógépeket, az internetes kapcsolat költségeit és az oktatókat a projektért felelős oktatási minisztérium fizeti a helyi önkormányzatokkal közösen. Az idén 13 olasz tartomány csatlakozott az akcióhoz. Az eddigi tíz kiadás alatt 12 ezer idős tanult meg számítógépezni 10 ezer diák és 800 oktató segítségével. Rómában kurzusokat szerveztek több idősotthonban is. A már profin számítógépező idősek pedig önkéntesekké válnak, és hasonló korúakat taníthatnak tovább.

Az olasz szociológusok szerint a projekt nem csak arról szól, hogy az idősek mostantól kezdve digitalizáltak lesznek- e vagy sem, sokkal inkább az a program lényege, hogy az időseket hozzásegíti, ne legyenek magányosak, elszigeteltek sem szűkebb környezetükben, sem a nagyvilágban. A fiatalok pedig most az egyszer fordított szerepkörben tutorrá válnak, és ők tanítanak meg valamit a másban tapasztaltabb időseknek. A hatvanmilliós Itália rohamosan elöregszik: lassan minden negyedik olasz 65 éven felüli lesz. A nyugdíj átutalástól kezdve a repülőjegyig, a múzeumi helyfoglalástól a hírekig ma már számítógép, internet nélkül az idősek sem boldogulhatnak vagy legalábbis néha a számítógép megkönnyítheti mindennapjaikat.

A gyerekektől kapott internetes segítségért cserébe egyre több olasz iskola előtt nyugdíjasok segítenek a kisdiákoknak átkelni az úttesten, máshol meseórát tartanak, és olyan régi helyi történeteket mondanak el, melyeket semmilyen könyvben nem lehet olvasni – még az interneten sem.
http://richpoi.comItt a népszerű szabad operációs rendszer, az Ubuntu 12.10-es kiadása. Az új verzió számos újdonságot tartogat a felhasználók számára.

Az Ubuntu 12.10 már letölthető ingyenesen a Magyar Ubuntu Közösség oldaláról.Még nincs szöveg...Internetklub.Info - Magyar eFigyelő --- Hírek, ajánlatok, események a netvilágból. ---- A hírlevél-hírhajónak egyelőre nincs kialakult tartalma és alkalmankémt kerül kiküldésre. (Igazság szerint erre a munkára is önkéntest keresünk :-)) ---- A hírlevélre felíratkozás itt!

Vezetéknév:

Keresztnév:

E-mail cím:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot


1 hozzászólás

P14ePh1xNs [ 2014-05-21 02:00 ]

Jf3l sikerfclt fotf3k.Milyen re9g nem je1rtam alfraere...volt egy pe1r juhe1sz kutye1s akcif3m alfraere, azf3ta inke1bb a Budve1r fele dugom az orrom... Csak edgy tove1bb :)
Lapunkat rendszeresen szemlézi az Observer Budapest MédiafigyelőMédia partnereink:

Elindult a szavazás
2022.10.20.

A "Rajzolj verset!" c. pályázat kiállításra került képeire lehet szavazni november 18-a éjfélig.
........................

Hivatalos közlemény
2012.12.31.

A ClubNetCet Egyesület hivatalosan elhatárolódik a Radiodrive szellemi utódjaként szereplő ez év december hó 17. napjától Drive FM néven működő internetes rádiótól.

Önkénteseink lelkesedésével alapított és általunk üzemeltett RadioDrive webrádió a kezdeményezésünkre jogutód nélkül a jogkezelő szervek nyilvántartásból törlése került, mivel az egyesületünk alapszabályával ellentétes szellemben folytatták tevékenységüket konszenzusra való törekvés nélkül.

„Az egyesület működése során példát és lehetőséget kíván nyújtani a helyi cselekvésre, hozzá kíván járulni a demokratikus magatartás és a tolerancia fejlődéséhez, az egyes emberek és a szervezetek közötti kapcsolatok javulásához.”

Amennyiben azonos vagy hasonló nevű és szlogenű rádió működik, az a ClubNetCet Egyesülettől függetlenül és az egyesület hozzájárulása nélkül történik.

ClubNetCet Egyesület

***********************


********************************
Megjelent!
2011.05.31.

A Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával 2011. április végén megjelent a 10. éves jubileumi kiadványunk, mely alapján ez a honlap is készült.
A honlapunk támogatója az SHP Honlap Kft.


Honlapkészítés, webáruház készítés a leggyorsabban. Akár még MA!